Dietetyka dziecięca

Zdrowa dieta dla dziecka

Zdrowie kształtuje się już w dzieciństwie. Dzieci spożywają za dużo tłuszczu i cukru, uwielbiają przekąski i fast-foody. Pomimo, że nakarmione mogą być nieożywione, brakuje im witamin, błonnika, białka czy wapnia.

Kiedy dziecko waży za dużo

Nadwaga i otyłość wśród dzieci staje się coraz większym problemem w Polsce. Powszechny jest dostęp do żywności wysokoprzetworzonej i słodyczy, brakuje dzieciom właściwych wzorców zachowań żywieniowych. Ostatnie dwa lata większość dzieci spędziła na lekcjach on-line, miała niedostateczną ilość aktywności fizycznej. Liczba otyłych dzieci szybko rośnie, dzieci chorujące na otyłość należy leczyć. Otyłość stanowi zagrożenie dla zdrowia dzieci, większa ryzyko chorób: cukrzyca typu 2, stłuszczenie wątroby, nadciśnienie itd.

Dieta alergika

Alergia pokarmowa jest formą niepożądanej reakcji pokarmowej. U chorego został udowodniony IgE-zależny immunologiczny mechanizm patogenetyczny. Alergia pokarmowa jest niepożądaną, odtwarzalną i powtarzalną reakcja na spożyty pokarm. Najczęściej uczulają: mleko krowie, jaja, ryby, skorupiaki i mięczaki oraz orzechy, soja i pszenica.

Jak sobie z tym radzić, jak bilansować dietę dziecka, aby była wartościowa przy jednoczesnej eliminacji niektórych produktów.

Wybiórczość pokarmowa

Zaburzenia jedzenia mają złożoną etiologię. Wybiórczość pokarmowa może mieć różne przyczyny. Terapię karmienia metodą Food Chaining stosuje się też przy awersjach pokarmowych i ARFID (avoidant/restrictive food intake disorder).