Pierwsza wizyta

Pierwsza wizyta opiera się na pogłębieniu wywiadu (wywiad dotyczący stanu zdrowia, przyjmowanych leków, trybu życia i celu zmiany odżywiania), analizie sposobu odżywiania (na podstawie tzw. dzienniczka), pomiaru składu ciała z objaśnieniem wyników.

Pierwsze spotkanie obejmuje: analizę składu ciała, szczegółowy wywiad, ocenę sposobu żywienia, korektę błędów żywieniowych. Na pierwszej wizycie ustalana jest dalsza forma współpracy. W cenie pierwszej wizyty zawarte są zalecenia na pierwszy tydzień kuracji, Indywidualny jadłospis 7 dniowy

Na podstawie zebranych informacji dopasowujemy indywidualnie żywieniowy plan podstawowy.

Na pierwszą wizytę przynieś, jeśli masz:

  • przypomnienie sobie wcześniejszych prób odchudzania i okoliczności
  • przyniesienie aktualnych wyników badań (badania ważne 3 miesiące): glukoza, lipidogram, morfologiia, TSH, antyTPO, żelazo, ferrytyna, trzypunktowa krzywa glukozy i insuliny po 75g glukozy
  • informacje o przyjmowanych lekach (opakowania lub ulotki), suplementach
  • inna istotna dokumentacja medyczna oraz zalecenia lekarskie
  • dzienniczka tj. zapisu spożywanych pokarmów i napojów – idealnie z 2 dni w tygodniu, 1 dnia wolnego

Dzienniczek:

Dzienniczek to zapis spożywanych pokarmów i napojów. Należy notować ilość i czas spożywanych produktów i napojów.

Informacje wpisane w tabeli posłużą do oceny sposobu żywienia, nawyków, wyłapania błędów oraz oceny możliwych niedoborów. Istotne jest, aby notatki były prowadzone rzetelnie, na bieżąco w ciągu dnia.

Dzienniczek trzeba notować przez min. 3 dni (2 dni powszednie i 1 wolny) i powinny się w nim znaleźć szczegółowe informacje o zjedzonych posiłkach, wypitych napojach czy dodatkowych przekąskach (podjadaniu).

Proszę o wpisywanie:

• godziny i rodzaju spożywanego posiłku, np. I śniadanie 7:00, II śniadanie 10:00 w pracy, kolacja 18:00 w restauracji, podjadanie 21:00

• składników posiłku z uwzględnieniem miar i wagi, np. szklanka herbaty, łyżeczka cukru, kromka chleba (rodzaj) o grubości ok. 1 cm, czubata łyżka ugotowanej kaszy, łyżeczka masła, duże jabłko, cienki plasterek wędliny (rodzaj), kubek jogurty 150 g, kotlet schabowy wielkości talii kart itp.; jeśli to możliwe proszę o podanie rynkowych nazw np. obniżoną zawartość tłuszczu lub był oznaczony jako „light”,

• sposobu przygotowania potrawy – gotowanie, pieczenie, smażenie, gotowanie na parze,

• okoliczności spożywania posiłku, np. w pośpiechu, przed tkomputerem, z nudów, z rodziną,

• ocenę głodu

• ilości wypijanych w ciągu dnia płynów (kawa, herbata, ,napój gazowany/energetyczny, wino, woda),

• opis dolegliwości występujących po posiłku czy danych produktów (np. zgaga, biegunka, nudności, dyskomfort).

Można sporządzać takie same notatki w telefonie zapisując też godziny snu, kolejne posiłki (jaki rodzaj potrawy, produkty użyte to przygotowania i sposób np. smażona ryba), ilość w g/ml lub tzw. miarach domowych np. szklanka, mała łyżeczka oraz uwagi dotyczące zwyczajów np. zawsze na śniadanie jem drożdżówkę i popijam kefirem. Oraz dodatkowo robić zdjęcia potraw.

Pamiętać należy n o zapisywaniu spożytych płynów: woda, kawa, herbata, inne napoje w tym alkohol.

Dzienniczek proszę przynieść na pierwszą wizytę.