Przepisy

PASTA Z GROCHU

Składniki:

• 130 g grochu łuskanego

• 5 g przyprawy uniwersalnej Thermomix (suszone warzywa, sól, kurkuma, czosnek suszony)

• 5 g oliwa 

• pieprz, przyprawy i dodatki wg uznania

Groch łuskany namoczyć w gorącej wodzie na min. 30 min, wypłukać. Namoczony groch ugotować z dodatkiem przyprawy uniwersalnej ok. 20-30 min. do miękkości. Zmiksować na gładką masę do pożądanej konsystencji wraz z oliwą. Doprawić do smaku wybranymi przyprawami. Posypać wybranymi dodatkami (natka, zioła, pieprz, chili).

BABECZKI CUKINIOWE lub DYNIOWE

Starta cukina lub dynia, mąka (pszenna, orkiszowa lub inne – gyczana jaglana owsiana), dodatek dowolnych rozdrobnionych bakalii lub nasion (ślonecznik, dynia), oliwa, otręby

Zmieszać składniki mokre i suche, połączyć, przełożyć do nasmarowanej foremki (mufinki), piec w nagrzanym piekarniku 180 st. bez termoobiegu. 

BABECZKI BANANOWE bezglutenowe

Dojrzały banan, mąka (jaglana, owsiana, tapioka lub m. ziemniaczana), olej, sok z cytryny lub pomarańczy, soda oczyszczona, proszek do pieczenia, ocet winny, syrop klonowy lub melasa

Zmieszać składniki mokre i suche, połączyć, przełożyć do nasmarowanej foremki (babeeczki), piec w nagrzanym piekarniku 180 st. bez termoobiegu. 

BATONIKI OWSIANO- BANANOWE

Płatki owsiane lun inne musli, dodatek dowolnych rozdrobnionych bakalii lub nasion (słonecznik, dynia), siemię lniane, mleko/woda/napój roślinny, dojrzały banan, sok z cytryny/pomarańczy

Zmieszać wszystkie składniki, przełożyć do natłuszczonych i wysypanych np. siemieniem lub sezamem foremek, można posypać z wierzchu (siemię, sezam), piec ok. 15-25 min. w 1175-180 st. z termoobiegiem. 

GOFRY ALERGIKA

Zamiennik jajka (veggs), woda, napój roślinny, mąka (owsiana, gryczana, jaglana lub inna dozwolona np., orkiszowa), proszek do pieczenia, soda oczyszczona, ocet winny, olej

Wszystkie składniki zmiksować do konsystencji gęstej śmietany. Piec w nagrzanej i natłuszczonej gofrownicy (4-5 min.). 

SORBET / LODY OWOCOWE

Mrożone owoce (maliny, truskawki, mieszanka, wiśnie), banan dojrzały (do lodów jogurt lub śmietanka). 

Zmiksować mrożone owoce dodać banan, zmisować szybko. Można dodać jogurt naturalny lub śmietankę 

PUDDING RYŻOWY 

RYŻ: Ryż, mleko lub napój roślinny, wanilia / pasta waniliowa, sok z cytryny/pomańczowy, skórka otarta z cytryny/pomarańczy, kisiel z wiśni, surowe kakao (lub orzechy, płatki migdałów), syrop klonowy lub melasa do smaku

KISIEL: owoce mrożone lub z kompotu, mąka ziemniaczana 

Rozgotować ryż z mlekiem lub napojem roślinnym, dodając wanilię / pastę waniliowa, sok i skórkę z cytrusów, syropem do smaku. 

Owoce zagotować w wodzie/soku z mąką ziemniacazną rozrobioną w małej ilości wody ciągle mieszając aż do zgęstnienia. Przelać do miseczek, polać kisielem, posypać surowym kakao lub orzechami. 

KOKOSOWY BUDYŃ JAGLANY

Kasza jaglana, mleko/napój roślinny, orzechy / płatki kokosowe do dekoracji, kakao, powidła śliwkowe, przyprawa korzenna do piernika

Ugotować opłukaną kasze jaglaną z mlekiem/napojem roślinnym, dodać kakao, powiła i przyprawę korzenną. Mocno zmiksować.  Podawać udekorowane orzechami, płatkami migdałowymi. 

Szybka SZARLOTKA 

Jabłka/śliwki/banany, rodzynki, orzechy, migdały

Pokrojone jabłka i ew. inne owoce, bakalie, włożyć do lekko wysmarowanej foremki, nakryć ciastem filo, posmarować niewielką ilością roztopionego masła.  Piec 30 min. 180 st. Oprószyć cukrem pudrem. 

BANOFFI

Banany płatki owsiane, owoce suszone, śmietanka (mleczna lub kokosowa)

Ciastko: dojrzałe banany zmieszać z płatkami owsianymi, lekko zapiec, wystudzone pokruszyć na dno miseczek, 

Mus z owoców suszonych: namoczone w wodzie z dodatkiem soku cytrynowego/pomarańczowego, zmiksować

W miseczce ułożyć warstwami ciastko, mus z suszonych owoców, banany pokrojone w plasterki skropione sokiem z cytryny, ubitą śmietankę kokosową (lub zwykła mleczna), na wierzchu udekorować płatkami migdałowymi. 

WAFLE 

Wafle pszenne lub orkiszowe, mus z suszonych owoców, kakao

Krem: mus z suszonych owoców, kakao

Wafle smarować kremem z suszonych owoców z kakao, przełożyć kilka warstw, docisnąć, pokroić na kawałki.

GRYCZANKA 

Kasza krakowska niepalona, woda/napój roślinny, wanilia, orzechy/rodzynki do posypania, syrop klonowy

Kaszę ugotować z wodą, mlekiem / napojem, z syropem, wanilią. Ugotowaną mocno zmiksować, podawać z orzechami rodzynkami.