To co zdrowe jest smaczne!
Dla kogo warsztaty dietetyczne?
- żłobków, przedszkoli i szkół podstawowych i ponadpodstawowych
- firm
- całych rodzin
Edukacyjne warsztaty żywieniowe dla szkół i przedszkoli przygotowane i prowadzone przez dietetyka klinicznego i dziecięcego, psychodietetyka, nauczyciela oraz rodzica w jednej osobie.
Dlaczego warsztaty dietetyczne dla dzieci?
W czasie warsztatów o charakterze edukacyjno-kulinarnym dzieci nie tylko spędzają aktywnie czas z rówieśnikami, ale poznają nowe kolory, smaki, aromaty, tekstury. Eksperymentują z nowymi produktami i okrywają kulinarne tajniki nieznanych potraw.
To doskonały sposób na zabawę i naukę, oswojenie z różnorodnymi produktami, rozwijanie słownictwa, umiejętności liczenia, szukania informacji i współpracy w grupie a przy okazji poznanie zasad właściwego żywienia. Zajęcia pozwalają na rozwiniecie przez dziecko samodzielnościprzy przygotowywaniu posiłków oraz w dokonywaniu odpowiedzialnych wyborów żywieniowych.
Dlaczego to takie ważne?
- Dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym rozwijają się intensywnie zarówno fizycznie jak i umysłowo, nabierają wielu różnorodnych umiejętności. Jeśli dostarczymy właściwych składników odżywczych z odpowiednią regularnością to proces ten będzie przebiegał optymalnie a dziecko w pełni wykorzysta swój potencjał
- Odpowiednia dieta może wpływa na zachowanie dzieci – zwiększyć zdolność uczenia się, poprawić koncentrację i nastrój.
- Młody wiek to idealny czas na kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych, które będą procentować przez całe późniejsze życie.
W jaki sposób pracować z dziećmi?
- Dzieci uczą się przez zabawę, warsztatowe aktywności będą angażować zmysły, rozwijać umiejętność oceny sensorycznej jedzenia.
- W części kulinarnej dzieci próbują swoich umiejętności kucharskich i są niezwykle dumne ze swoich dokonań.
- Odpowiednio prowadzona edukacja w formie interaktywnych i ciekawych pogadanek, prezentacji czy zabaw i zadań praktycznych to zachęcanie dzieci do dokonywania zdrowych wyborów żywieniowych.
W czasie warsztatów dzieci:
- wdrażają zasady prawidłowego odżywiania
- kształtują zasadę uważności przy jedzeniu
- poznają nowe produkty
- angażują wszystkie zmysły
- rozwijają słownictwo kulinarne
Na warsztatach podkreślam rolę właściwych nawyków żywieniowych, nie skupiam się na normach i składnikach. Promuję zasadę 5 x U – urozmaicenie, umiarkowanie, uregulowanie, uprawianie i unikanie.
Dostosowuję zakres i tempo warsztatów do grupy i jej specyfiki.
Jak wyglądają warsztaty dietetyczne dla dzieci:
- Warsztaty zawierają część edukacyjną – dzieci poznają ogólne zasady żywienia i komponowania posiłków oraz część kulinarną – dzieci przygotowują potrawy
- Zajęcia trwają od 45-120 minut.
- Dla grup od 10 dzieci
- Zapewniam niezbędne materiały (produkty spożywcze i kuchenne).
Przykładowe warsztaty
Smakowe Zgadywanki to warsztaty skierowany do placówek, które chcą zadbać o zdrowie swoich podopiecznych. Dzieci mają naturalną ciekawość otaczającego świata, wykorzystuję to, aby zachęcić je by wszystkimi zmysłami próbowały różnorodnych potraw.
Owocowe i Warzywne Zagadki to warsztaty skierowane do placówek dla dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym. Dzieci w tym wieku często odmawiają jedzenia różnych produktów spożywczych lub całych ich grup. Zwłaszcza warzywa są produktami, które często wykluczane są z dziecięcego jadłospisu. Warsztaty z dietetykiem są doskonałym rozwiązaniem, aby zachęcić dzieci do sięgnięcia po te wartościowe produkty.
Talerzyk Przedszkolaka to warsztaty skierowane do placówek dla dzieci w wieku przedszkolnym. Interaktywna zabawa angażująca wiele zmysłów. Efektem jest kolorowy pełnowartościowy wzorcowy talerzyk żywieniowy.
Warsztaty Wartościowe Lunchboxy skierowany jest do szkół i placówek dla dzieci w wieku 6-15, które chcą zadbać o zdrowie swoich uczniów. Interaktywna forma prowadzenia zajęć pozwala dowiedzieć się, dlaczego ważne jest zjedzenie dobrego śniadania w domu oraz zabranie do szkoły drugiego śniadania/lunchu. Dzieci mają obecnie łatwy dostęp do żywności wysokoprzetworzonej, często zawierającej znaczne ilości cukru, soli i tłuszczu. Warto zachęcić je do dokonywania świadomych wyborów oraz wspólnego przygotowywania jedzenia w domu.
Dobre jedzenie dla dobra dzieci to warsztat skierowany do rodziców, opiekunów i nauczycieli dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym. Omawiamy typowe problemy żywieniowe w tym okresie i jak sobie z nimi radzić.
Swoją ofertę kieruję do wszystkich osób, które są zainteresowane praktycznymi wskazówkami zdrowego żywienia przedszkolaków i dzieci w wieku szkolnym.
Cykl warsztatów nt. podstawowej wiedzy o właściwym odżywianiu. Warsztaty z zakresu zdrowego odżywiania, korzyści z uprawiania sportu – nie tylko dla dzieci.
Przykładowe propozycje tematów
Temat warsztatu / cel | Poruszana tematyka części teoretycznej | Proponowane zadania na warsztaty kulinarne | |
1 | Znam zasady – wiem co jemposzerzenie podstawowej wiedzy o właściwym odżywianiu Zasady żywienia w wieku 3+. | Omówienie zasad prawidłowego żywienia dzieci. Szczególny nacisk położony zostanie na uświadomienie uczestnikom diety w życiu codziennym. | Przygotowanie zdrowych przekąsek. |
2 | Cukier nie krzepi | Omówienie wpływu cukru w diecie na rozwój i funkcjonowanie człowieka, nauka czytania etykiet i rozpoznawania cukru ukrytego w produktach, wskazanie alternatyw dla cukru. | Transformacja deserów. Przygotowanie zdrowych wersji popularnych słodyczy, zdrowych wersji napojów |
3 | Gruszka czy pietruszka – rola warzyw i owoców w racjonalnym odżywianiu | Omówienie roli warzyw, owoców (błonnik, witaminy itd.) | Przygotowanie potraw jarskich. |
4 | WODA zdrowia doda – nawadnianie organizmu | Omówienie roli wody dla organizmu. Przegląd wód mineralnych i napojów. | Przygotowanie napojów. |
5 | Dlaczego sól jest słona? | Omówienie roli soli. Przegląd produktów. | Przygotowanie potraw bez soli. |
Nastolatki i młodzież (klasy 7-8 i LO)
Przykładowa propozycje warsztatów dla nastolatków / młodzieży:
Jedz (wystarczająco) dobrze… – jak właściwie wybierać i komponować posiłki
Jesteś tym co jesz – o roli właściwego jedzenia w codziennym życiu
Twoje zdrowie w Twoich rękach – jakie produkty warto uwzględnić w codziennym menu
Polski superfood na co dzień – czyli cudze chwalicie, swego nie znacie – poznaj moc buraka!
Wizerunek ciała– wpływ mediów – style jedzenia i zaburzenia odżywiania
Reklama prawdę Ci powie – prawdy i mity, czytanie etykiet ze zrozumieniem, co nas kusi co nas kręci.
Jedz intuicyjnie zgodnie ze swoim ciałem – jak rozpoznawać głód i pragnienie, style jedzenia
Co jeść by zdrowym być – co i jak wpływa na nasze zdrowie
Szczegóły warsztatów
Cena warsztatów zawiera:
- Przygotowanie koncepcji warsztatów
- Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania potraw
- Wspólne przygotowanie i degustacja potraw
- Sprzęty i akcesoria niezbędne przy pracy
- Fartuchy kuchenne na czas trwania warsztatów
- Wydrukowane przepisy z odbytych warsztatów
- Opiekę i pomoc dietetyka
Warsztaty trwają od 45 do 120 min. w zależności od wieku i umiejętności uczestników oraz zakresu tematycznego.
Część edukacyjna to różnorodne aktywności, również ruchowe i manualne.
Część kulinarna to przygotowanie potraw, trudnością i czasochłonnością dostosowane do tematu warsztatów oraz wieku i umiejętności.
Część kulinarna, ze względu na aktualne obostrzenia epidemiologiczne realizowana jest na życzenie i odpowiedzialność placówki.
Działam na terenie Warszawy i okolic warsztaty można zorganizować w innych miejscach w kraju (festiwale, targi, eventy firmowe).